Waarom continue ontwikkelen? Deel 1

Bedrijven willen meer en meer dat hun medewerkers zich ontwikkelen. Er wordt van alles georganiseerd en geboden om medewerkers hierin te ondersteunen. Maar in de praktijk kom ik vaak tegen dat onduidelijk is wat de reden is waarom medewerkers zich zouden moeten ontwikkelen.

Voor diverse MKB bedrijven verlenen wij HR dienstverlening in de breedste zin van het woord, dus van het uitwerken van beroepsprofielen, maken van personeelshandboeken tot het voeren van verzuim- en coachgesprekken. Altijd stel ik de vraag met welk doel men HR wil inzetten en altijd wil men graag dat medewerkers zelf regie gaan nemen over hun loopbaan en ook vooral veel meer zelf nadenken over hun werk. Maar werkgevers willen er verder geen werk van hebben. Ik vind dat heel begrijpelijk. Ik roep al jaren: werkgever is verantwoordelijk voor het creëren van werk en maak medewerkers verantwoordelijk voor uitvoeren van het werk en hun eigen inzetbaarheid. Maar hoe dan?

Duurzame HR

Nu ben ik zelf groot voorstander van duurzame HR, maar wat is duurzame HR? En hoe geef je dat vorm in je organisatie? Mijn idee is dat we vooral niet al te moeilijk moeten denken en doen! Een aantal gegevens zijn duidelijk:

  • Een baan is niet meer voor altijd.
  • We moeten allemaal langer doorwerken.
  • Nieuwe beroepen gaan er komen maar onduidelijk is nog hoe die eruit zien.
  • De digitalisering gaat door.

Hoe duurzame HR vormgeven?

Ik denk dat het tijd wordt dat iedereen zelf verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen loopbaanontwikkeling! Deze denkwijze werd voor mij bevestigd toen ik luisterde naar de podcasts van BNR: ‘nieuwe skills’. Marelle van Beerschoten gaf aan dat medewerkers vaak geen idee hebben waar ze zich naar toe zouden moeten ontwikkelen. Tevens gaf zij aan dat je als organisatie veel meer zou moeten kijken naar het individu. Mooi samengevat: verandermanagement op individueel niveau. Ik werd er helemaal blij van. Onze missie is namelijk het creëren van bewuste Noorderlingen door het inzetten van ZELFLOOPBAANMANAGEMENT.

Meer weten? Ervaringen delen?

Wij zijn erg benieuwd hoe binnen jouw organisatie gedacht wordt over ontwikkelen. Zijn er mogelijkheden binnen je organisatie of heb je zelf ideeen hoe ontwikkeling vorm te geven? Deel ze gerust met ons hieronder.

Wil je als directeur, HR partner en/of manager weten hoe wij zelfloopbaanmanagement creëren? Wij delen graag onze kennis en ervaringen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Hartelijke groeten, Anneke Hemmen

Scroll naar boven