Een bewuste Noorderling aan het woord

Reflectie Loopbaanbootcamp 29 september 2018 – Erik Riensema

Op zaterdag 29 september 2018 nam ik deel aan de loopbaanbootcamp in Wildervank, onder leiding van mobiliteitsstylist Anneke Hemmen en met bijdragen van Marjan van de Bult (geluk), Margit Ceska (gezondheid) en Hilde Oosten (geld). Samen met 8 andere deelnemers. Aanleiding voor mij om mee te doen is mijn writers block, ik kan geen bedrijfsreportages meer schrijven, en dreigende burnout (test: 50 % burnout kenmerken). De loopbaanbootcamp is de tweede stap in mijn herstelproces, na een bezoek aan de huisarts, die mij onder meer adviseerde om dagelijks aan mindfullness te doen (dat doe ik nu, elke dag een oefening van 15 minuten).

 

Kwaliteiten

In de loopbaanbootcamp formuleerde ik mijn kwaliteiten, uit 35 verschillende opties koos ik deze 6, in volgorde van belangrijkheid:

 1. Creativiteit (originele oplossingen aandragen, vernieuwende ideeën)
 2. Zelfstandigheid (acties op basis van eigen overtuigingen, geen steun zoeken)
 3. Netwerken (het opbouwen van relaties en netwerken – Noordbizz)
 4. Visie (concepten voor lange termijn ontwikkelen, patronen en verbanden zien)
 5. Kwaliteitgerichtheid (hoge eisen aan kwaliteit eigen werk en van anderen)
 6. Flexibiliteit (aanpassen aan veranderende omstandigheden)

Tip: deze kwaliteiten op LinkedIn zetten. Lessen uit het leven ook op LinkedIn zetten, hoe ze je hebben gevormd.

 

Tips geluk gezond geld

Nog meer inspirerende tips, over geluk, gezondheid en geld:

 • * Gezonde voeding, geen suiker, wel vis, magnesium, vitamine c en omega 3 als supplement.
 • * Meerdere bankrekeningen openen, voor elk doel/budget één.
 • * Realiseren hoe je van betekenis bent.
 • * Elke dag een lijstje maken van dingen waarvan je houdt.
 • * Elke dag je toekomst visualiseren.

Geld

Uit een geldtest blijkt dat ik een financieel warhoofd ben, maar tegelijkertijd een rekenaar. Dat heeft alles te maken met mijn situatie: schuldsanering. Ontstaan doordat ik een warhoofd ben, maar nu ben ik noodgedwongen een rekenaar. Ik zit nu 1 jaar in de schuldsanering (niet wettelijk, maar minnelijk) en moet nog 2 jaar. Ik heb een goed overzicht van mijn financiën, ik weet precies hoeveel ik waaraan uitgeef. Ik weet nu ook hoe het systeem van loonheffing werkt (had ik tot voor kort nog niet).

 

Geluk – Moodboard

Aan het eind van de bootcamp maakte ik een moodboard, door plaatjes uit tijdschriften te scheuren waarvan ik blij word. Het is een collage met de woorden ‘Even bijkomen’, ‘verwenmomentjes’ en plaatjes van horeca, lekker eten en wellness. Eerst dacht ik dat ik behoefte heb aan ontspanning, maar dat is niet zo, die ontspanning krijg ik wel. Ik ga vaak naar de sauna.

 

Waar word ik gelukkig van: horeca/wellness

Gaandeweg tijdens het moodboarden realiseerde ik mij dat ik misschien ook wel in deze hoek werkzaam wil zijn, parttime. In de horeca (ik ben altijd bezig met lekker en gezond eten) en met name in de wellness. Het lijkt me bijvoorbeeld heel fijn om saunameester te zijn, om opgietingen te doen. En om ontspanningsmassages te geven. Dit is iets om op voort te borduren, voor de verdere toekomst. Ik ga ook met Margit Ceska van In Balans afspreken om te zien wat we in dit kader voor elkaar kunnen betekenen.

 

Inzichten

Tot slot nog vier inzichten die ik heb meegekregen via de sterke why-flyer:

 • Passie (wat je geweldig vindt)
 • Professie (waar je goed in bent)
 • Roeping (wat de wereld nodig heeft)
 • Euro (wat je er mee kunt verdienen)

Deze vier why’s ga ik eens toepassen op de dingen die ik doe en die ik wil doen, voor de lange termijn.

 

Zelfloopbaanmanagement

Ik kan iedereen zo’n loopbaanbootcamp (met heerlijke gezonde hapjes van Margit) aanbevelen. Je bent op een gezellige en ongedwongen manier bezig met je toekomst. Het onderling contact met deelnemers is ook fijn, je spiegelt elkaar en dat inspireert je zelf ook weer. En dat op een ‘lichte’ manier. Gewoon gezellig. De afsluitende toast en het uitdelen van een goody-bag met onder meer een avocado, leuke aanbiedingen en inspirerend leesvoer maakten het compleet.

Nogmaals: deze inzichten zijn voor de lange termijn. Ik schrijf zo ook nog iets over hoe ik op korte termijn verder wil en kan, daarover ben ik in de afgelopen twee dagen ook gaan nadenken, na de inspirerende loopbaanbootcamp.

Gieten, 1 oktober 2018. Erik Riensema.

 

Kennismaken?

Wil je na het lezen van het reflectieverslag ook wel eens met ons kennismaken? Dat kan! Iedere maand organiseren wij gratis een ochtend waar je vragen kunt stellen over alles wat te maken heeft met jouw loopbaan. Laat je wel even weten dat je komt dan weten we hoeveel koffie/thee we klaar kunnen zetten?

 

We ontmoeten je graag,

 

Succes groet,

Anneke – Marjan – Margit – Hilde

Scroll naar boven