Verslag 1e Loopbaan Bootcamp – januari 2018

De Loopbaan Bootcamp – iedereen is ergens goed in!

De Loopbaanwinkel in Wildervank was zaterdag 20 januari het decor voor de eerste Loopbaan Bootcamp van 2018. 14 Professionals uit het Noorden -werkzaam bij uiteenlopende bedrijven en instellingen- gingen onder leiding van vier experts aan de slag met hun eigen -en elkaars- ambitie, carrière en passie. Pittig, zoals het een bootcamp betaamt, maar ook gezellig, sfeervol en warm.

De bootcamp wordt deze dag gehost en ingeleid door Anneke Hemmen. Zij begon haar loopbaan als kapster en ging verder als intercedente en manager, om in 2012 voor zichzelf te beginnen onder de naam; mobiliteitsstylist. In 2016 opende zij de eerste Loopbaanwinkel van het Noorden.

​​Haar passie. Met het idee dat werkende mensen behoefte hebben aan input voor het voeren van de regie over hun eigen loopbaan. En dat blijkt; ze heeft sindsdien ze tal van werkenden daarbij geholpen, onder meer in opdracht van grote bedrijven en instellingen in het land​, vanuit de Loopbaanwinkel in Wildervank.

Zes G’s

Inmiddels werkt Anneke samen met vijf experts en manifesteren ze zich als experts in de zes G’s: Goed-Gaaf-Geluk-Gezond-Groei-Geld. Vier van hen zijn op de bootcamp aanwezig; naast Anneke (Goed) ook Marjan van de Bult (Geluk), Margit Ceska (Gezond) en Hilde Oosten (Geld). Samen gaan zij voor het creëren van bewuste noorderlingen die weten waar ze goed in zijn, dat doen wat ze gaaf vinden en zich op een gezonde, gelukkige en groeizame wijze kunnen presenteren aan hun werkgever/arbeidsmarkt zodat er geld verdiend wordt.

Vragen

Voorafgaand aan de workshop komen -onder meer- de volgende vragen en wensen op tafel:

* Heb ik wel een passie voor wat ik doe? Wat is mijn passie?

* Waarom vind ik het eng om te solliciteren, terwijl ik zelf nota bene HR-manager ben?

* Ik heb nooit de luxe gehad om na te denken over wat ik eigenlijk wil, ik heb als kostwinner werk aangenomen dat te combineren viel met mijn gezinssituatie. Nu heb ik wel die luxe om te gaan voor wat ik wil, maar hoe bereik ik dat?

* Ik ben de kracht achter iemand anders, maar ik wil nu zelf wel eens op de voorgrond treden…

* Voor mij is het werk een spelletje en verdien ik er mijn geld er mee. Maar ik wil méér dan dat…

* Ik ben in mijn huidige baan gerold, zonder opleiding, alles is vanzelf gegaan. Maar ik kom nu in aanraking met andere mogelijkheden en nieuwe uitdagingen en moet voor mezelf kiezen. Wat wil ik? Hoe stippel ik het voor mezelf uit?

* Dankzij vrijwilligerswerk lukt het mij om dingen te doen die ik ook voor mijn werk wil doen. Hoe bereik ik dat?

Belbin rollen

Het antwoord op deze vragen komt in de loop van de dag aan bod in discussies en workshops. Daarbij maakt Anneke Hemmen onder meer gebruik van de acht Belbin rollen, waarbij iedere deelnemer aan de hand van een vragenlijst ontdekt welke rol hij of zij het beste, van nature, tot zijn/haar rechtkomt in een team (ondernemer, brononderzoeker, creatief denker, uitvoerder, groepswerker, voorzitter, voltooier of kritisch analist). Deze methode leidt meteen al tot reflectie en verrassingen.

Netwerksamenleving

Reflectietechnieken als die van Belbin passen volgens Hemmen in de huidige netwerksamenleving waarin we leven. Op de arbeidsmarkt is netwerken van toenemend belang. Ook worden werknemers zelfstandiger, moeten zichzelf aansturen en zodoende ook weten wat hun sterke punten zijn. Tegelijkertijd verandert het onderwijs mee; kennis haal je overal vandaan en niet meer van een traditionele opleiding.

‘Iedereen is ergens GOED in. Maar wat zijn jouw kwaliteiten? Wat wil jij de wereld meegeven?’, vraagt de gastvrouw aan de aanwezigen. Die vervolgens elk 6 kwaliteiten van zichzelf moeten benoemen.

Gelukkig en gezond

Marjan van de Bult vult daarbij aan dat het ook goed is om te weten wat jou GELUKKIG maakt en hoe je daar aandacht aan kunt besteden. Hetzelfde geldt voor GEZOND leven en gezonde voeding, dat zorgt er volgens Margit Ceska voor dat je energiek en alert bent, en dat je hersenen de hele dag op volle toeren kunnen draaien, wat in de meeste werksituaties van belang is. Ze brengt dat deze dag in de praktijk, in de vorm van een gezonde lunch (pompoensoep en een salade) en dito drankjes en hapjes (noten, pure chocolade en fruit).

Geld

Last but not least is het GELD ook van belang, benadrukt Hilde Oosten: ‘Je financiën moeten op orde zijn. Als je niet rond kunt komen, heb je geen ruimte in je hoofd om de dingen te doen die je graag wilt doen.’ Ze wijst er op dat je bij elke stap in je loopbaan ook naar het geld moet kijken: welke rol speelt geld in je leven, wat is je behoefte, wat wil je verdienen?

Resultaat

Iedereen heeft de Loopbaan Bootcamp als ‘inspirerend’ ervaren. De Bootcamp werd met gemiddeld een 8 gewaardeerd. Voor de organisatoren redenen om zeker nog 2 keer dit jaar, 25 mei en 29 september 2018, een Loopbaan Bootcamp te organiseren.

Meer bootcamps

De volgende bootcamp vindt plaats op vrijdag 25 mei 2018, ook werkgevers kunnen hun werknemers een loopbaan-bootcamp cadeau doen en zo bijdragen aan zelfloopbaanmanagement. Aanmelden kan vanaf nu; vol=vol. Tussendoor zijn er ook gratis loopbaan-checks in de Loopbaanwinkel.

Scroll naar boven