Koester jij je loopbaan?

Koester jij je loopbaan? Ik wel, zeker naarmate ik heel bewust met mijn loopbaan bezig ben. Je loopbaan vormt een expressie van wie je bent. 

 

Je loopbaan is je creatieve uitdaging. Het is de uitwerking van wat je met je talenten doet en hoe je je talenten verder ontwikkelt. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Je werkgever zorgt daar steeds minder voor, wel word je veelal nog uitgedaagd om een functioneringsgesprek of persoonlijk ontwikkelingsgesprek voor te bereiden. Dat betekent dat je je zeer goed bewust moet zijn van wat je wilt, wat je kunt en wat je reeds hebt gepresteerd. Hoe je kijkt naar je loopbaan kan van invloed zijn op de kansen die je ontdekt.


Het woord ‘loop’baan suggereert een beweging Er zijn veel verschillende redenen waarom er geen ‘beweging’ in je loopbaan zit. Het kan ook zijn dat je je loopbaan helemaal niet als een ‘avontuur’ beschouwt. Je voelt misschien wel dat je vastzit in een bepaalde organisatie of dat je vastzit om andere redenen (veiligheid, zekerheid?). Of je bent ontevreden over je functie-inhoud maar je kunt daarin geen verandering aanbrengen. Je zou wel meer beweging willen, je wilt bijvoorbeeld wel bij een andere werkgever aan de slag of een carrièreswitch maken, maar je durft de stap niet te zetten. Wat dan van belang is, is dat je een perspectief vindt om jezelf te blijven motiveren.

Het gevaar zit niet in je ontevredenheid met de situatie; die ontevredenheid kan juist een belangrijke prikkel zijn voor creativiteit en verandering. Het gevaar van ontevredenheid schuilt erin dat het ook kan resulteren in een diepe frustratie en demotivatie. Dat moet je echt zien te voorkomen, want het zuigt de energie weg die je nodig hebt om überhaupt nog een loopbaanstap te kunnen zetten. De kans op een burn-out ligt dan zeker op de loer.

Hoe zie jij je loopbaan? Zie je loopbaan als een opeenvolging van levenservaringen rond werken. Een nieuwe functie, een ander project, een andere taak, het meegroeien met een veranderende functie, vrijwilligerswerk; voor mij maakt dit allemaal deel uit van je loopbaanavontuur.

Ik deel graag nog een tweetal tips met je. Denk er eens over na!

TIP:
Stel jezelf eens de volgende twee vragen over je huidige werk(situatie):

1. Stel dat je volgende maand van je leidinggevende te horen krijgt dat je functie binnen drie maanden ophoudt te bestaan. Ben je er mentaal op voorbereid als zo’n gesprek zou komen?

2. Wanneer je volgende maand geen werk meer zou hebben, wie zou je dan kunnen opbellen? Wie weet er wellicht nieuwe mogelijkheden voor jou? Werk je momenteel al aan de vorming van zo’n netwerk?

 

Heb je nu concrete hulp nodig bij het in beweging komen om te voorkomen dat je in een burn-out terecht komt? Kom dan eens vrijblijvend langs in de loopbaanwinkel. Twee keer per maand hebben we gratis kennismakingsessies. Meld je geheel vrijblijvend aan om eens te komen praten over je loopbaan. 

Scroll naar boven