Hoezo nadenken over talenten?

Hoezo nadenken over talenten?

Ja – maar, lieve dames – we hebben nog nooit in ons leven na hoeven denken over onze talenten en vaardigheden. En dat is moeilijk hoor als je dat nog nooit gedaan hebt. 

Zo begint een blog op de website van expeditie duurzaam. Aan het woord is een deelnemer aan een workshop. Hij is nu nog, net als zijn collega’s, werkzaam in een administratieve functie binnen een organisatie die gaat reorganiseren. Dit jaar en uiterlijk dat jaar erop staat hun functie op de tocht. De werkgever faciliteert diverse trajecten om de medewerkers proactief en vooral zelf verantwoordelijk te maken voor hun werk en inzetbaarheid. Iets waar wij vanuit de visie van de Loopbaanwinkel ook erg in geloven.

Maar de huidige medewerkers, die vaak al jaren bij een organisatie werken, hebben nooit hoeven nadenken over talenten en vaardigheden. Wat deze mensen eigenlijk verwoorden is het volgende: Hallo, we zijn jarenlang bezig geweest met werken en hebben daarin verschillende functies bekleed. Dit ging vanzelf. We zijn al die tijd onbewust geweest van onze talenten; we zijn daar nooit actief mee aan de slag gegaan. Kennelijk verwachten we van mensen dat ze een reuzensprong kunnen maken van inactief naar proactief gedrag.

Daarbij slaan we, uit onwetendheid (?), de fasen actief en interactief gedrag over. In andere woorden: Je vraagt iemand om direct van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam te gaan. Dan vraag je eigenlijk aan iemand om de stappen rond ‘bewustwording, leren en ontwikkelen’ over te slaan. Dat gebeurt er namelijk als een persoon zich al experimenterend, met vallen en opstaan, van bewust onbekwaam naar bewust bekwaam beweegt. Daar komt nog bij dat we tot nu toe zijn vergeten om vast te stellen wat een zelfsturend, proactief individu aan resultaten en producten levert.

Wat voor een gedrag vertoont dit individu en wat is er voor nodig om daar stapsgewijs te komen? In diverse workshops en ook in ons mobiliteitsplan voor organisaties besteden wij altijd aandacht aan de competentie zelfsturing en vooral ook wat voor gedragskenmerken horen bij zelfsturing.

Een proactief, zelfsturend individu die continu aan zijn duurzame inzetbaarheid werkt, doet volgens ons onder andere het volgende:

  • Heeft de beschikking over een eigen e-portfolio en is zich bewust van de waarde van zijn persoonlijkheid, talenten en ervaring en weet dit offline te verwoorden (personal brand: persoonlijke presentatie, pitchen en storytelling)
  • Is zich bewust van de waarde van zijn persoonlijkheid, talenten en ervaring en weet dit online te verwoorden (personal brand: e-portfolio (cv, showcase), LinkedIn en andere social media)
  • Onderhoudt zijn netwerk constant en breidt dit uit met relevante contacten.
  • Is er alert op of er iets in zijn vakgebied verandert en leert bij wanneer hij het idee heeft dat hij daardoor interessant blijft voor zijn huidige en toekomstige werk- en opdrachtgever(s),
  • Heeft zelfkennis en kan aangeven wat hem drijft en energie oplevert in zijn/haar werk.
  • Is in staat om een goede balans tussen werk- en privéleven vorm te geven en werkt aan zijn gezondheid en vitaliteit (voeding & beweging).

Heb je nog aanvullingen voor ons? Laat ze hieronder weten, we lezen ze graag!

 

Hartelijke groeten,

Anneke Hemmen

Scroll naar boven