Hoe krijg je medewerkers in beweging? Of neem je zelf regie en kom je vanuit ‘baan’veiligheid zelf in beweging?
In deze blog leg ik je uit hoe de piramide van Maslow zich verhoudt tot de mobiliteit op de arbeidsmarkt ? Ik las een stuk van Ralph Kolen, hij heeft de verhoudingen mooi verwoord.
Onze omgeving is drastisch veranderd de laatste eeuwen, maar onze basisbehoeften gelden nog steeds. Na de lichamelijke behoefte heeft de mens vooral behoefte aan veiligheid en zekerheid.
Wie denkt dat de komende generatie meer keuzes maakt vanuit geluk dan vanuit geld, komt bedrogen uit. Het is namelijk nog steeds zo dat op baanzekerheid ons hele hypotheekstelsel is gebaseerd. Dit is dan ook het probleem waar zowel werkgevers als werknemers mee worstelen in de huidige arbeidsmarkt. Werkgevers willen flexibel kunnen beweging met hun organisatie, werknemers willen veiligheid.
Met Maslow in ons achterhoofd, stelt Kolen dat er 2 antwoorden zijn op de vraag; ‘hoe krijg ik mijn medewerkers in beweging?’
- De ‘omdat het moet’ aanpak: neem afscheid van je medewerker en die zal in beweging moeten komen om weer zijn zekerheid te realiseren.
- De ‘omdat het kan’ aanpak: bied je medewerker met regelmaat de kans om te kijken of zijn toegevoegde waarde nog past bij de behoefte van de organisatie.
Als je medewerkers faciliteert om twee x per jaar heel bewust stil te laten staan bij zijn/haar loopbaan en zelf laat onderzoeken of zijn toegevoegde waarde nog past bij de organisatie dan is een grote stap gezet richting ‘zelfontplooiing’.
Hoe fantastisch zou het zijn dat je kunt bewegen vanuit veiligheid? Ben je werknemer en heb je niemand binnen je organisatie waarmee je kunt praten over je loopbaanontwikkeling en/of zelfontplooiing? Dan zijn wij er voor je. In de Loopbaanwinkel kun je twee keer per maand GRATIS komen werken aan je loopbaan en kennis komen maken met de dienstverlening die wij bieden.
Meld je rustig aan we ontmoeten je graag!
Hartelijke groet, Anneke