Medewerkers wel of niet trainen in 'corona'tijd?
De maatschappij is in beweging. Dat vraagt om lenige organisaties en medewerkers die tijdig meebewegen. Hoe lenig ben jij? Ervaar je nog dezelfde bezieling als bij de start van je loopbaan? Of zit je inmiddels vastgeroest in je functieprofiel of takenpakket? Dan wordt het tijd om in beweging te komen. Dat kan door de persoon achter je cv tot leven te laten komen. Het is GAAF om te ontdekken hoe je door te ‘leven’ ook kwaliteiten hebt ontwikkeld die je kunnen helpen om je loopbaan weer in beweging te krijgen. Maar nog belangrijker in deze tijd is je bewust te zijn van de mogelijkheden die je hebt om te gaan doen aan zelfloopbaanmanagement.
Bovenstaande was de introductie voor de medewerkers van de Koninklijke AVEBE om deel te gaan nemen aan onze loopbaanbootcamp. Een loopbaanbootcamp is een op maat gemaakt opleidingstraject om zelfloopbaanmanagement te creëren.
Graag nemen we jullie mee in een traject welke wij voor de Koninklijke AVEBE in Groningen hebben mogen uitvoeren.
Voor ons en ook zeker voor de medewerkers van de Koninklijke AVEBE een bijzonder traject omdat we met de ‘loopbaanbootcamps’ zijn begonnen in december 2019. Het lijkt wel ver voor corona.
Achtergrond
De insteek van de AVEBE om het traject te starten was om haar medewerkers te faciliteren om zelf regie te pakken op hun loopbaan door naast de Loopbaanbootcamp ook digitaal het HR portal met je eigen portfolio beschikbaar te stellen.
Doelstelling voor de organisatie was om inzicht te krijgen in de gap tussen de kwaliteiten van de medewerkers en de strategie van de organisatie. Daarnaast inzicht krijgen in de daadwerkelijke interesses en kracht van de medewerkers. Maar ook welke kennis dreigen we te verliezen doordat medewerkers uit stromen en hoe kunnen we dit opvangen?
In een eerder traject bij de AVEBE hadden we al ervaring opgedaan. Lees hier onze eerdere ervaringen.
Verloop opleidingstraject
Tijdens de loopbaanbootcamp ontdekten de medewerkers waar ze GOED in zijn, wat ze GAAF vinden om te doen, zodat zij op een GELUKkige en GROEIzame wijze hun eigen loopbaan kunnen gaan vormgeven en nog belangrijker dit ook kenbaar en zichtbaar kunnen maken binnen de organisatie middels het digitale HR portal!
Enthousiast gingen we van start in december 2019 met een tiental medewerkers. Tijdens de GOED en GAAF trainingen gingen de medewerkers aan de slag met hun eigen kwaliteiten en de competenties van de toekomst. Vervolgens aan de gang met verschillende werkvormen om te ontdekken wat men nou echt gaaf vindt om te doen. Het tweede deel van de training gingen we dieper in op GELUK. Wat is geluk en hoe zit dat nou met werkgeluk? In het laatste deel van de training heeft men hun eigen GROEI moeten gaan visualiseren. Dit heeft geresulteerd in een mooi beeld van wie nu de AVEBE medewerker is en waar men over een jaar graag staat. Iedere medewerker vanuit zijn eigen perspectief.
Gelijktijdig heeft de medewerker ook zijn eigen HR portal gevuld. Daarin is tevens voldoende feedback gegeven voor de afdeling om het portal te finetunen.
En toen kwam corona!
Ja en toen kwam corona, de wereld stond stil. Zo kwamen uiteraard ook onze werkzaamheden stil te liggen. Dit heeft geduurd tot eind september. In september 2020 zijn we weer opgestart, met uiteraard alle RIVM richtlijnen in acht te nemen.
Wat was het fijn, niet alleen voor ons, maar ook voor de medewerkers. Het was voor ons een hele bijzondere ervaring om te mogen ervaren dat medewerkers met een andere energie nu deelnamen aan de loopbaanbootcamp. Medewerkers vonden het fijn om, hoe klein ook, weer even bij elkaar te mogen komen en samen te leren.
Leermoment
Eén van de mooiste leermomenten was toch wel dat, het voor ons inzichtelijk heeft gemaakt dat iedere medewerker behoefte heeft aan waarde toevoeging, zingeving en plezier. En dat het in de huidige arbeidsmarkt steeds duidelijker wordt dat de snelheid van leren en aanpassen bij veranderingen maakt dat je als medewerker en organisatie overeind blijft, ook in corona tijd!
Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is diegene die zich het meest kan aanpassen aan verandering (©Darwin).
Wil je kennismaken met de mogelijkheden die wij je kunnen bieden? Neem gerust een kijkje op onze website.
Wil je je alvast verdiepen in de competenties van de toekomst? Vraag dan het werkboek ‘competenties van de toekomst aan’.