Arbeidsmarkt trends 2019

Wat zijn de trends voor 2019 op de arbeidsmarkt.

Op dit moment is de arbeidsmarkt nog overspannen. Veel werkgevers hebben hier last van. Door het tekort aan medewerkers, komen de productiviteit en het bedrijfsresultaat onder druk te staan. Maar hoe ontwikkelt zich dat in 2019? Er zijn inmiddels een aantal trends zichtbaar voor 2019. Deze delen we graag met je omdat met betrekking tot loopbaanontwikkeling en de keuzes die je misschien wilt maken het handig is om hier rekening mee te houden.

 

Trend #1. Geen banengroei in alle sectoren

Aan de ene kant lijken er steeds meer banen bij te komen en zit de economie nog in de lift. Hierdoor zal de krapte op de arbeidsmarkt nog meer toenemen. Aan de andere kant zijn er ook signalen dat het hoogtepunt van de economische groei bereikt is, wat weer leidt tot minder vacatures. Wat je misschien al wel vaker hebt gelezen is dat vooral banen verdwijnen door automatisering, digitalisering en robotisering. Maar hierdoor ontstaan er ook nieuwe banen. In welke sectoren en om hoeveel banen het gaat is nog steeds wel een beetje onduidelijk. Wat wij zien in de loopbaanwinkel en aan de medewerkers die wij begeleiden, is dat je echt wel aan je ‘digitale geletterdheid’ moet werken! Je dient echt iets te weten van computers en mediawijsheid te bezitten. Tijdens de loopbaanbootcamps vertellen we meer over de ‘competenties van de toekomst’.

 

Trend #2. Meer kwaliteit, flexibiliteit en snelheid

Op dit moment vragen werkgevers, medewerkers, sollicitanten en klanten steeds meer van organisaties. Niet alleen meer kwaliteit in de mate van dienstverlening, maar ook meer betrokkenheid, flexibiliteit en snelheid van handelen.

EEN PAAR JAAR TERUG WAREN WE BLIJ MET 2 DAGEN LEVERTIJD, NU BEN JE TELEURGESTELD ALS ZE HET NIET MORGEN LEVEREN

Er zijn nog meer trends en ontwikkelingen die maken dat jouw organisatie en dus ook jij als medewerker je steeds sneller moet aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dit vraagt meer van jou en je collega’s. Hoe fijn zou het zijn wanneer je dan al weet waar je goed in bent en wat je gaaf vindt om te doen? Wanneer je je bewust bent van je kwaliteiten en van je leerdoelen zal je ervaren dat je ook veel sneller kunt inspelen op veranderingen die bij je organisatie spelen.

 

Trend #3. Sociale innovatie wordt standaard

Innovatie lijkt bij veel organisaties nog steeds het toverwoord. Maar technische innovatie gaat pas echt werken als werkgevers en medewerkers hier beide voor openstaan. Naast technische innovaties wordt met name ook de sociale innovatie steeds belangrijker.

ER IS EEN VERSCHUIVING NAAR ANDERE EN COMPLEXERE VAARDIGHEDEN

Tijdens onze loopbaanbootcamps in de loopbaanwinkel en bij diverse organisaties, besteden wij altijd aandacht aan de ‘competenties van de toekomst’, ook wel de 21th century skills genoemd. Als medewerkers betrokken zijn bij de organisatie, bevlogen hun werk doen en zich flexibel opstellen naar klant, collega en werkgever, zijn de voornaamste doelen van sociale innovatie bereikt.

 

Trend #4. Meer mbo- dan hbo-vacatures

Dat alles complexer wordt, betekent niet automatisch dat er ook meer vraag ontstaat naar hoger opgeleide medewerkers. Inmiddels zien we in de vacaturedata bijvoorbeeld dat er in bepaalde regio’s meer mbo-vacatures zijn dan hbo-vacatures. En deze trend zet zich ook volgend jaar naar verwachting door.

Zijn bedrijven hun eisen aan het bijstellen? Of is er iets anders aan de hand? Er ligt in elk geval een taak voor de werkgever om te kijken hoe de organisatie kan meebuigen met de veranderende omstandigheden en de vraag van de markt. Maar ook voor jou als werkende; wees voorbereid op veranderingen. Het was al belangrijk, maar het wordt in 2019 nog belangrijker om zelf regie te nemen over je loopbaanontwikkeling.

 

Wij staan in 2019 zeker weer voor je klaar!

Wij gaan voor het creëren van bewuste noorderlingen die weten waar ze GOED in zijn, dat doen wat ze GAAF vinden om te doen en zich op een GELUkkige, GEZONDe en GROEIzame wijze kunnen presenteren aan hun werkgever en/of op de arbeidsmarkt, zodat er GELD verdiend wordt.

 

Wees welkom, we ontmoeten je graag!

Scroll naar boven